Čtvrtek, 12. května 2022

Mock-up linky 3

Marek Janků

Specialist L3

Minulý měsíc byl přelomový pro oncomed nejen z pohledu implementace provozních systémů a ERP, ale byl měsícem, kdy jsme po mnoha letech plánování a projektování úspěšně dokončili Mock-up linky 3.

Co je to Mock-up a proč je tak důležitý?

Pro aseptickou výrobní linku v isolátoru je nutné zohlednit spoustu věcí, se kterými se mnoho z nás denně potýká na lince 2. Proto je Mock-up perfektní nástroj na vyřešení některých věcí ještě ve fázi designu, před zahájením samotné výroby linky. Představte si, že si postavíte model ze dřeva, plastu, papíru, skla a na něm si reálně vyzkoušíte, jak se manipuluje uvnitř s materiálem, jak se linka ovládá přes rukavice. Kde budou háčky, odkládací košíky, jak bude probíhat transport materiálu dovnitř a ven. Kolik místa budeme mít okolo výrobní linky, kde bude umístěný kotel s produktem, jak jej napojíme na linku, kde můžeme chodit a kde ne. Jaká bude výška rukavic, portů, zda budeme potřebovat schůdky, zda to bude přístupné pro různě velké operátory. Jak budeme linku ovládat, kde umístíme ovládací panely, kam tlačítka, kam čidla a v neposlední řadě kde bude umístěný monitoring. Umístění správných míst monitoringu (aktivní, pasivní, částice) nám zabralo hodně diskusí a přemýšlení, osobně jsem nečekal, že to bude tak komplexní.

Pro testování jsme měli připraveny testovací formuláře, které vznikaly několik týdnů a pro nastavení správných procedur nám pomohli i lidé z Oncotecu. Syringe linka je pro nás všechny nová, některé kroky jsou stejné jako u linky 2, některé ale úplně jiné. Proto byla spolupráce s Oncotecem přínosná a potřebná. V podstatě jsme museli udělat průnik výrobních operací oncomed, operací Oncotec a operací, tak jak je navrhuje Syntegon. Testování jsme museli i několikrát opakovat, protože při každé změně konfigurace se změnily i podmínky. Např. když jsme posunuli rukavice nebo port, znamenalo to opakování některých testů a znovu vyzkoušení, zda například všude dosáhneme.

Chvílemi to vypadalo jak při stavbě babylonské věže, mísila se slovenština, čeština, němčina i angličtina a občas to byla kakofonie zvuků. A také to chvíli vypadalo, že nebudeme úspěšní ve stavbě té naší věže, protože jsme hned na začátku nalezli velké omezení (produktová cesta time pressure system) a trvalo nám cca 2 dny je spolu se Syntegonem vyřešit.

Byly to čtyři hodně náročné dny, ale hodně kreativní a osobně mě to hrozně bavilo. Hodně nového jsme se naučili nejen od Syntegonu, Oncotecu ale i do sebe navzájem, protože to bylo hlavně o spolupráci a naslouchání jiným názorům, za což moc děkuji všem zúčastněným. A moc si přeji, aby nám to takto vydrželo i další roky.

V současné chvíli jednáme se Syntegon o převozu celého modelu k nám. Takže za pár týdnů se pravděpodobně sejdeme v prostorách linky 3 a každý si bude moci osahat mock-up v reálu. Mock-up je přelomovým bodem v rámci projektu, tím se projekt překlápí z fáze designu do realizační fáze a výrobní linka dostává reálný rozměr a tvar.

 

18. 4. 2024 | Články Události

Linka 3 – DCAT Announcement Forum

Měli jsme možnost prezentovat informace o naší syringové lince, jejíž komerční capacity budou k dispozici v roce 2025.
čtěte více
7. 2. 2024 | Články Události

Poznačte si datum: Události, kterých se zúčastníme

V následujících měsících máme před sebou řadu vzrušujících událostí a těšíme se na setkání s vámi!
čtěte více
9. 1. 2024 | Články Novinky

2023 milníky

Rok 2023 představoval pro naši společnost zásadní kapitolu. Podívejte se na milníky, kterých jsme loňský rok dosáhli.
čtěte více